Er livet for kort til psykoterapi?

Mange nutidsdanskere må i løbet af tilværelsen gennemleve drøje perioder – tider hvor man ikke bare folder sig ud, og hvor livet ikke blomstrer sådan som vi helst ville det. Børnelærdommen siger os at livet ikke er en dans på roser, at vi må affinde os med skæbnen (Life is hard, and then you die). De fleste af os har nok at slås med på vej gennem livet.

Hvert menneske må gå sin egen særlige vej gennem livets mange faser, og det er ikke let at finde sin retning i en kompliceret moderne virkelighed. Vi oplever ofte modgang når hverdagslivet nager os, og større modgang får vi måske hvis skæbnen slår til, og vore kære lider nød, eller vi kommer tæt på døden. Når vi slås med livets udfordringer kommer vi mere eller mindre helskindet ud af det, og ofte vokser vi endda. Også selv om vi ind imellem taber i kampen med tilværelsens store og små problemer kan vi lære af det og måske finde nye veje i livet.

Imidlertid kan mange af os ikke nøjes med at skulle klare tilværelsen som sådan - der foregår samtidig en kamp inden i os, en kamp mod negative og livshæmmende eller underminerende psykiske kræfter. Det kan være svært nok at opdage hvad der foregår fordi vi har båret den indre kamp med os fra barnsben af, så vi har vænnet os til denne modstand mod livsudfoldelse og livsglæde. Rigtig mange mennesker døjer med sådanne indre kampe uden helt at blive klar over hvorfor det er så svært at bevæge sig fremad i livet. Det kan skyldes, at der, billedligt talt, en gang blev bundet tunge klodser om vores ankler før vi vidste af det. At finde nøglen og låse op for disse fodlænker, så vi kan bevæge os fremad og tage imod tilværelsens udfordringer i større frihed, det er hvad psykoterapien tilbyder os.

Er livet så for kort til terapi? Nej, livet er nok tvært imod for kort til at lade stå til overfor indre livshæmmende kræfter. Terapi er – for et moderne menneske - en mulig vej til at genvinde livskraften og til at udfolde livet, at blomstre og glæde sig over livet blandt mennesker mens tid er!


Læs mere:
Kunne du have gavn af terapi?
 
Kontakt