Er livet for kort til psykoterapi?

Skov

Mange nutidsdanskere må i løbet af tilværelsen gennemleve drøje perioder – tider hvor man ikke bare folder sig ud, og hvor livet ikke blomstrer sådan som vi allerhelst ville det. I sådanne tider kan det være en stor hjælp at støtte sig til et erfarent menneske, for eksempel en psykoterapeut. Børnelærdommen siger os jo at livet ikke er en dans på roser, og mange fik at vide at vi må affinde os med skæbnen (Life is hard, and then you die).
Og sandt nok har de fleste af os har nok at slås med på vejen gennem livet.

Hvert menneske må finde sin helt egen særlige vej gennem livets mange faser, og det er bestemt ikke let at finde sin retning i en kompliceret moderne virkelighed. Vi oplever ofte modgang når hverdagslivet nager os, og større modgang får vi måske hvis skæbnen slår til, og vore kære lider nød, eller vi kommer tæt på døden. Når vi slås med livets udfordringer kommer vi mere eller mindre helskindet ud af det, og ofte vokser vi endda ved det. Men selv om vi ind imellem føler at vi taber i kampen med tilværelsens store og små problemer kan vi også lære af modgangen og måske endda finde nye veje i livet.


Imidlertid kan mange af os desværre ikke nøjes med at skulle klare tilværelsen som sådan - der foregår nemlig samtidig en kamp inden i os, en kamp mod negative og livshæmmende eller underminerende psykiske kræfter. Det kan være svært nok at opdage hvad det er der foregår fordi vi har båret denne indre kamp med os fra barnsben af, så vi har vænnet os til den indbyggede modstand mod livsudfoldelse og livsglæde. Som psykoterapeut møder jeg rigtig mange mennesker, der døjer med sådanne indre kampe uden at de helt er klar over hvorfor det føles så svært at bevæge sig fremad i livet. Det kan skyldes, at der, billedligt talt, en gang blev bundet tunge klodser om vores ankler før vi vidste af det. At finde nøglen og låse op for disse fodlænker så vi kan bevæge os fremad og tage imod tilværelsens udfordringer i større frihed, det er hvad psykoterapien tilbyder os.

Er livet så for kort til psykoterapi? Nej, livet er nok tvært imod for kort til at lade stå til overfor indre livshæmmende kræfter. Terapi hos en professionel psykoterapeut er – for et moderne menneske - en mulig vej til at genvinde livskraften og til at udfolde livet, at blomstre og glæde sig over livet blandt mennesker mens tid er!


Læs mere: Kunne du have gavn af terapi?